ANDERE SPECIALISATIES

 

Handspalken

“De handspalken in onze praktijk worden vervaardigd uit een thermoplastisch materiaal (orficast), dat zacht wordt in een warmwaterbad en daarna kan worden gemodelleerd rond de hand. Zodoende creëren we een op maat gemaakte spalk.

Een handspalk is een hulpmiddel dat voor verschillende doeleinden kan worden ingezet, zoals:

  • behoud van beweeglijkheid van de gewrichten
  • behandelen of voorkomen van contracturen in de pols en hand
  • pijnverlichting
  • verbeteren van de functionaliteit van de hand

 

Podologie
Wist je dat wanneer je geen zittend beroep hebt tot 10.000 stappen per dag maakt?
Een correct afrolproces is dan ook van groot belang en kan/zal mede verantwoordelijk zijn voor aandoeningen van onderste lidmaat, rug en zelfs hals. Een niet optimaal afrolproces is vaak functioneel en kan dan door aangepaste oefentherapie verbeterd worden. Indien er een structurele oorzaak is kan een podologische ondersteuning hulp bieden. Ook hier zullen we dus veel energie insteken.

 

Spiegeltherapie

Je hersenen bestaan uit miljoenen hersencellen en minstens zoveel verbindingen. Deze hersencellen zijn in staat om dingen te representeren. Zo kan je bijvoorbeeld iets voelen omdat je brein je lichaam representeert. Als je blind bent en je gebruikt braille, dan gebruik je je handen veel intensiever dan een doorsnee persoon en zullen je handen bijgevolg een groter representatiegebied hebben in je hersenen. Het brein is een plastisch orgaan en kan dus snel veranderen. Bij een letsel of probleem treden er veranderingen op in het brein. Door deze veranderingen zal het aangedane lidmaat anders aanvoelen dan normaal : zeer pijnlijk of misschien wel overgevoelig. Door een spiegel te gebruiken kan je je brein als het ware trainen en de voorgaande veranderingen positief beïnvloeden. Spiegeltherapie is van toepassing bij onder andere CRPS (Sudeck), fantoompijn na amputatie van een lidmaat, coördinatieproblemen na langdurige immobilisatie en bij kinesiofobie.