Loopherintegratie : een optimaal looplichaam is prioriteit

Een hedendaags probleem is dat patiënten vaak niet meer kunnen joggen of lopen omwille van allerlei klachten. Deze klachten situeren zich meestal ter hoogte van de rug, de knieën, de heupen en de enkels. Artsen vertellen patiënten dan ook vaak om tijdelijk of niet meer te lopen.

Het klopt inderdaad dat lopen zorgt voor een hogere belasting op allerlei lichaamsstructuren. Je gewrichten (kraakbeen), je spieren, pezen, botten en tussenwervelschijven  staan dan ook stevig onder druk.

Toch is het zo dat wanneer je de belasting op de juiste manier aanbrengt, je lichaamsweefsels net sterker en fitter worden en dat je klachten net zullen verdwijnen in plaats van sterker worden.
We spreken hier dan van het ontwikkelen van een looplichaam.

Ik probeer het bovenstaande even te verduidelijken aan de hand van 2 fictieve voorbeelden:

Er zijn 2 patiënten die als doel gesteld hebben om binnen de 3 maanden 10 km te kunnen lopen binnen één uur en na 6 maanden 20 km.

Patiënt 1 was vroeger actief als voetballer en heeft een kraakbeenletsel in de knie waardoor er tijdens het dagelijkse leven (trappen lopen, wandelen..) steeds klachten zijn.
Patiënt 2 heeft momenteel geen klachten maar heeft ook al lange tijd niet meer gelopen.

Beiden patiënten worden door mij getest om te kijken in welke mate ze over een looplichaam beschikken. Uit deze testen blijkt dat beiden op het moment van de testen geen optimaal looplichaam hebben.

Patiënt 1 start met een doelgerichte behandeling en training in functie van het vooropgestelde doel en ontwikkelt op deze manier een looplichaam. Patiënt 2 start onmiddellijk met lopen omdat hij geen klachten heeft en dus niet de energie heeft om een beleid te volgen. Patiënt 2 start dus zonder een optimaal looplichaam.

Patiënt 1 zal in normale omstandigheden het vooropgestelde doel van de 10 km lopen binnen één uur behalen,  de kans dat patiënt 2 dit doel behaalt is eerder gering omdat deze nog geen goed looplichaam had en daardoor stelselmatig klachten zal ontwikkelen door foute belasting. Hierdoor zal de training vertraging oplopen en komt het behalen van de doelen in het gedrang.

Ons advies is dus:  zorg voor een goed looplichaam alvorens je start met lopen. Op deze manier zal je beter lopen, fitter worden,  minder klachten hebben en voluit kunnen gaan om je doelen te behalen en te genieten van je bewegen.

In onze praktijk hebben we een testbatterij ontwikkelt om te meten waar je lichaam zich bevindt op de schaal van een “optimaal looplichaam”. Op basis van deze testen zal er dan een gepersonaliseerd programma voorzien worden om je gericht te trainen in functie van je noden en doelen.

Laat je dus niet te snel ontmoedigen door klachten en negatief advies. Durf daarentegen te gaan voor je doelen! Geen enkel probleem is immers zo groot dat er niet aan kan gewerkt worden!

Tijdens het genieten van fietsen, lopen, bewegen in de natuur produceert ons brein endorfine

Endorfine werkt ongeveer hetzelfde als morfine, een sterke pijnstiller die je aankoopt in de apotheek

Endorfine bestrijdt de pijn en geeft je een zalige roes.  Wie er ooit van geproefd heeft kan niet meer zonder

De leverancier van dit schitterend goedje is niet een louche dealer maar je eigen lichaam; je lichaam schenkt je iets wonderlijks uit eigen doos.  Dat noem ik nog eens een wonder uit de natuur

Je zou wel gek zijn om je lichaam niet te gebruiken als dealer van dit zaligmakende goedje.