Dry needling

Dry needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spierdirect in een triggerpoint wordt geprikt. Men spreekt men van “Dry” needling omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd. Dry needling is niet hetzelfde als acupuntuur.

Zie hier een overzicht van de meest belangrijke verschillen tussen beiden.       

Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Triggerpoints zijn voelbare verdikkingen in het spierweefsel die naast de locale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijn uitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in bv de monnikskapspier (trapezius spier), kan leiden tot hoofdpijn.

                       

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.